Lęšiai akims ir tinkama jų priežiūra

Parašyta Kontaktiniai lęšiai internetu Savi Lęšiai.lt

Kontaktiniai lęšiai - vienadieniai, mėnesiniai ar ilgesnio galiojimo?

Vienadieniai lęšiai reikalauja mažiau priežiūros, kadangi paprastai juos vieną kartą panaudojus išmetame. Viena vertus, tai yra patogu, nes nereikia rūpintis papildoma priežiūra, be to, nesikaupia ant lęšių nešvarumai bei apnašos. Kita vertus jei planuojate linzes nešioti ne vieną dieną ar savaitę, o ilgesnį laiką, pvz. mėnesį, tai sumokėsite daugiau pirkdami trumpo galiojimo lęšius, plius panaudoti vienadieniai lęšiai kaip šiukšlė į aplinką pateks kiekvieną dieną, vadinasi teršite dažniau.

Dviejų savaičių, mėnesiniai, trijų mėnesių, pusmetiniai ar metiniai lęšiai, kuriuos reikia išsiimti nakčiai, priežiūros reikalauja ženkliai daugiau. Priežiūra reikalinga ne tik tam, kad kontaktiniai lęšiai tinkamai ir kokybiškai atliktų savo funkciją, bet ir tam kad apsaugotų Jūsų akis nuo akių infekcijos ar sunkesnių akių ligų. Kontaktiniai lęšiai turi savo priežiūros taisykles, kurios yra gana paprastos. Pirmiausia, prieš kiekvieną lęšių įsidėjimą ir išėmimą privalu švariai nusiplauti rankas. Rankas nusausinti patariama sausu, švariu rankšluosčiu. Mėnesiniai ir ilgesnio galiojimo kontaktiniai lęšiai turi būti laikomi specialiai tam skirtame skystyje ir konteineryje, kuriuos galite įsigyti optikoje ar internetinėje svetainėje, prekiaujančioje akių lęšiais. Konteinerį skirtą kontaktiniams lęšiams keiskite ne rečiau kaip kas tris mėnesius, o geriausia jei keisite kas mėnesį. Konteinerį galite skalauti virintu vandeniu, o jei tuo metu lęšių nelaikote konteineryje, tai leiskite natūraliai jam išdžiūti sausoje, vėdinamoje vietoje.

Kaip prižiūrėti lęšius?

Nenaudokite  vandens iš krano ar kito tam neskirto skysčio lęšiams praplauti. Išėmę kontaktinius lęšius iš akių valykite juos lęšių skysčiu, švelniai patrindami tarp švarių pirštų ar pirštais ant delno. Tam puikiai tiks  Monogreen arba Monopink skystis lęšiams. Švelnus trynimas padeda mechaniškai pašalinti per dieną susikaupusias apnašas ir baltymus. Prieš įsidėdami lęšius į akis, atkreipkite dėmesį, ar nėra ant lęšių likusių nešvarumų. Jei pastebite, kad lęšis pažeistas ar įtrūkęs, tai tokio lęšio jokiu būdų nebandykite įsidėti.

Dažnai pasitaikantis atvejis – kai žmogus turi mėnesinius lęšius, tačiau nešioja juos kartą per savaitę sportuodamas, todėl naudoja 18 savaičių arba tris mėnesius.  Lęšiai turi savo galiojimo laiką ir pradeda laipsniškai gesti atidarius pakuotę, todėl toks taupymas gali turėti įtakos Jūsų akių sveikatai. Atminkite, kad kontaktiniai lęšiai turi savo galiojimo laiką ir neverta rizikuoti savo akių sveikata bei nekreipti dėmesio į lęšių galiojimo terminus. Vienadieniai lęšiai arba vienkartiniai lęšiai naudojami tik vieną kartą, tad panaudojus juos iškart išmeskite. Jei lęšiai ilgesnio galiojimo, tai nepamirškite kada baigiasi jų galiojimas ir nerizikuokite ilgiau devėdami lęšius nei nurodyta galiojimo data ant lęšių pakuotės.

Tinkama akių priežiūra 

Akių sausumas, - ypač dažnai pasireiškia dėvintiems akių lęšius ir tuo pat metu ilgai dirbantiems prie kompiuterio, naudojantis mobiliuoju telefonu, ar žiūrint TV. Tuomet akyse jaučiamas diskomfortas, jas peršti, akys greičiau pavargsta, parausta. Sausumas atsiranda dėl to, kas žmogus rečiau mirksi ir todėl mažiau drėkinama akis. Kaip to išvengti, kad mažiau jaustumėte diskomfortą? Sprendimas labai paprastas, jei dirbate ilgai prie kompiuterio pastoviai darykite pertraukėles bei nukreipkite žvilgsnį nuo monitoriaus ir pagal situaciją naudokite drėkinančius akių lašiukus. Atkreipkite dėmesį, kad kai kurie akių lašai (tiek gydomieji, tiek drėkinamieji) dėl juose esančių konservantų netinka nešiojantiems kontaktinius lęšius. Šiuo atveju geriau rinktis natūralius, žolelių pagrindu siūlomus akių lašus. Savo asortimente kaip tik siūlome tokius akių lašus: Calendoftyll Calendula su medetkų komponentais, Oftylla su ramunėlėmis ar Clean Drops su kviečių proteinais.

Išorės veiksniai, tokie kaip nešvarumų, dulkių patekimas ant lęšių gali kauptis po lęšiais, džiovinti ir dirginti akis. Pirmiausia pamėginkite nuplauti lęšius su tam skirtu skysčiu ir jeigu lęšiai vis dar sukelia diskomfortą, gali būti, kad atsirado pažeidimas nuo išorinio poveikio. Tokiu atveju reikia keisti lęšius. Atminkite, kad regėjimas laikui bėgant keičiasi, tad rekomenduojama kas metus pasitikrinti pas akių gydytoją ir įsitikinti, jog Jūsų akys sveikos, regėjimas nepasikeitė, o jei regėjimas pasikeitė, tai gydytojas išrašys naują receptą bei rekomenduos kaip tinkamai prižiūrėti akis.

Ne tik vasarą šviečiant saulei akys yra varginamos, žiemą akys itin varginamos temperatūrų skirtumų ir žvarbių vėjų. Tad akiniai nuo saulės rekomenduojami ir šiltuoju ir šaltuoju sezonu. Atminkite, kad netinkamai pasirinkti akiniai gali ne tik neapsaugoti akių, bet ir pakenkti joms. Ant saulės akinių rėmelių vertėtų ieškoti užrašo UV-400, UV-380 arba raidžių CE. Kokybiški saulės akiniai sumažina šviesos patekimą į akis ir garantuoja apsaugą nuo žalingų ultravioletinių spindulių patekimo į Jūsų akis. Savilesiai.lt svetainėje rasite kokybiškus akinius nuo saulės, kurie yra poliarizuoti ir apsaugo nuo UV spindulių.

Stenkitės savo akis palaikyti sveikas ir rinkitės tuos produktus, su kuriais galėsite jaustis patogiai kiekvieną dieną. Nepamirškite rūpintis savo regėjimu!

kontaktiniai lęšiai ir tinkama priežiūra

0 komentarai(-ų)

Palikti komentarą

Komentarai yra peržiūrimi prieš paskelbiant